Osastot

Apple CarPlay

Kuvaus

Mikä ihmeen Apple CarPlay?

CarPlay on Apple-puhelimien ominaisuus, jolla puhelimen tiettyjä sovelluksia voidaan hallita Alpinen kosketusnäytöltä.

Tässä esiteltynä muutamia keskeisimpiä Apple CarPlay ominaisuuksia.


 


Päävalikko

Apple CarPlay aloitusvalikossa näkyy puhelimessa olevat sovellukset, joita CarPlay tukee. Kuvakkeiden järjestystä pääset muokkaamaan ja voit piilotta sellaiset kuvakkeet, joita et tarvitse.


 


Spotify
Spotify on suosituin suoratoistopalvelu, jolla on yli 300 000 000 käyttäjää maailmanlaajuisesti. CarPlay näyttää Spotifyn toiston aikana albumin kansikuvan sekä kappaleen tiedot. Voit myös esimerkiksi käynnistää kuunteluhetkellä soivan artistin mukaisen artistiradion, jolloin Spotify soittaa satunnaista musiikkia kyseisen esittäjän tyylilajin perusteella.


 


Spotify soittolistat
Löydät kaikki omat Spotify soittolistasi CarPlayn kautta. Myös valmiiksi tehtyjä soittolistoja löytyy tämän hetken listaykkösistä aina vuosikymmenten takaisiin klassikoihin.


 


Google Maps
Google Maps on navigointisovellus, joka opastaa sinut perille, minne ikinä haluatkin mennä. CarPlay mahdollistaa Google Mapsin käytössä joko perinteisen piirretyn kartan tai Google Mapsin sateliittinäkymän. Navigointi ottaa huomioon kelloajan ja karttanäkymään piirtyy myös merkinnät, mikäli liikenne on oletattavasti erityisen hidasta tai ruuhkaista tietyssä paikassa. Google Maps antaa opastukset suomen kielellä.


 


Jaettu näyttö
Yksi CarPlayn hienouksista on jaettu näyttö. Saat samanaikaisesti Alpinen näytölle niin navigoinnin karttanäkymän, opastukset kuin toistettavan musiikin informaatiot.


 


Waze navigointi
Waze on myös Googlen omistama navigointisovellus, joka tarjoaa erittäin selkeän käyttöliittymän ja Wazen erikoisuutena on mahdollisuus raportoida reaaliaikaisesti muille Waze-käyttäjille liikenteen poikkeavuuksista.
Waze antaa myös kaikki opastukset ja varoitukset suomen kielellä.


 


Raportoi ongelmasta
Mikäli kohtaat onnettomuuden tai esimerkiksi vaara- tai ruuhkatilanteen, voit raportoida tästä painamalla suurta oranssia nappia Wazen karttanäkymän oikeassa alakulmassa ja valita sen jälkeen varoituksen aiheen. Aihealueista löytyy mm. kolaritilanteista, eläimistä, liukkaudesta tai ruuhkasta ilmoittaminen.


 


Varoitusten vastaanotto

Kun toinen Waze-käyttäjä ilmoittaa poikkeavasta liikennetilanteesta, saat siitä Alpinen näytölle varoituksen ja pystyt tarvittaessa reagoimaan siihen, esim. valitsemalla toisen reitin. Pystyt myös kuittaamaan varoituksen ja ilmoittamaan, onko varoitus yhä ajankohtainen.


 


Apple kartat
CarPlay tukee luonnollisesti myös Applen omaa Kartat -sovellusta, jonka avulla on helppo navigoida ja kartan ulkoasu on erittäin selkeä.


 


Puhelutoiminnot
Puheluihin vastaaminen tai niiden hylkääminen on helppoa suurten painikkeiden ansiosta. Puhelinluetteloa pääset selaamaan Alpinen näytöltä ja selaamisen sijaan voit soittaa puhelut myös Sirin avulla.
Pystyt tallentamaan suosikkiyhteystietosi puhelimessa omaan Suosikit -osioon ja nämä löytyvät helposti myös CarPlayn kautta.


 


Kalenteritoiminnot

Mikäli käytät Applen kalenteria, myös CarPlay on yhteydessä kalenteritieotoihisi. Mikäli kalenterimerkintään on tallennettu sijaintitieto, voit myös käynnistää reittiopastuksen kohteeseen.


 


WhatsApp ja viestit
Kun saat WhatsApp -viestin, voit pyytää Siriä lukemaan sen sinulle ja voit Sirin avulla myös vastata siihen. Voit lähettää myös tekstiviestit Sirin avulla.


 


Taustakuvat
Voit Asetuksista valita haluamasi taustakuvan CarPlaylle ja valita muun muassa karttojen käyttämän päivä-/yötilan sekä valita ulkoasuksi tumman tai vaalean teeman.


 


Easypark
Mikäli käytät pysäköinnin maksamiseen Easy Park sovellusta, tämä toimii myös CarPlayn kautta. Paikannuksen avulla CarPlay tietää missä olet ja voit käynnistää pysäköinnin suoraan soittimen näytöltä. Mikäli haluat katkaista pysäköinnin ennen määräajan päättymistä se onnistuu myös suoraan soittimesta tai voit halutessasi myös jatkaa pysäköintiaikaa.


 


Podcastit
CarPlay tukee myös Applen Podcastit toimintoa.

 BookBeat
Kuunteletko BookBeatin äänikirjoja? Apple CarPlay toimii saumattomasti BookBeatin kanssa. Jos kuuntelet esimerkiksi juoksulenkillä äänikirjaa ja lenkin jälkeen hyppäät autoon, niin voit jatkaa kuuntelua samasta kohdasta Apple CarPlayn kautta.

 


  • Apple CarPlay:tä tukevat Alpine-soittimet löydät täältä.
  • CarPlay toimii langattomasti Alpine ILX-705D, ILX-F905D sekä ILX-F115D soittimissa ja muissa Alpine CarPlay-soittimissa CarPlay saadaan käyttöön yhdistämällä puhelin USB-kaapelilla soittimeen. Kaapelilla yhdistettäessä, puhelimen akku latautuu käytön aikana.
  • CarPlay edellyttää, että Siri on otettu käyttöön
  • Kaikki ylläolevat toiminnot olemme testanneet iOS 15.4.1 käyttöjärjestelmällä 04/2022. Apple päivittää iOS-käyttöjärjestelmää koko ajan, emmekä voi taata että ylläolevat toiminnot olisivat käytössä kaikissa laitteissa, nyt tai tulevaisuudessa.
  • Alpine Apple CarPlay -yhteensopivat soittimet eivät käytä puhelimen paikannusta, vaan jokaisen soittimen mukana tulee ulkoinen GPS- tai GPS/Glonass-antenni.
  • CarPlay toimii iPhone 5 malleista alkaen, jotka käyttävät iOS 7.1 tai tätä uudempaa käyttöjärjestelmää (ominaisuuksissa saattaa olla eroja eri iOS-versioiden kesken)
  • Kaikkien Alpine CarPlay -soittimien mukana tulee ulkoinen mikrofoni handsfree-puheluita varten.

Yhteensopivat tuotteet