Osastot

Android Auto

Kuvaus

Mikä ihmeen Android Auto?

Android Auto on Android-puhelimien ominaisuus, joka mahdollistaa puhelimen tiettyjen sovellusten käytön Alpinen kosketusnäytöltä.
Android Auto saadaan käyttöön, kun puhelin yhdistetään USB-kaapelilla Alpine-soittimeen. Android Auto käyttää kaikkiin toimintoihin puhelimen datayhteyttä.

Android Auto on valmiiksi asennettuna Android 10, Android 11, Android 12 sekä Android 13 käyttöjärjestelmissä. Näitä vanhempiin käyttöjärjestelmiin Android Auto on mahdollista asentaa manuaalisesti ja linkki asennusvideoon löytyy tämän sivun alareunasta.

Tässä esiteltynä muutamia Android Auton toimintoja.


Päävalikko
Android Auton aloitusvalikossa näkyy puhelimessa olevat sovellukset, joita Android Auto tukee. Kuvakkeiden järjestystä pääset muokkaamaan ja voit piilottaa sellaisten sovellusten kuvakkeita, joita et tarvitse.

 


Spotify
Spotify on suosituin suoratoistopalvelu, jolla on yli 300 000 000 käyttäjää maailmanlaajuisesti. Android Auto näyttää Spotifyn toiston aikana albumin kansikuvan sekä kappaleen tiedot. Voit myös esimerkiksi käynnistää kuunteluhetkellä soivan artistin mukaisen artistiradion, jolloin Spotify soittaa satunnaista musiikkia kyseisen esittäjän tyylilajin perusteella.

 


Spotify soittolistat ja podcastit
Android Auton kautta voit selata omia Spotify-soittolistojasi sekä podcasteja tai valita valmiiksi tehtyjä soittolistoja niin meiltä kuin maailmalta. Valmiiksi tehtyjä soittolistoja löytyy tämän hetken listaykkösistä aina vuosikymmenten takaisiin klassikoihin.

 


Google Maps
Google Maps on navigointisovellus, joka opastaa sinut perille, minne ikinä haluatkin mennä. Android Auto mahdollistaa Google Mapsin käytössä joko perinteisen piirretyn kartan tai Google Mapsin sateliittinäkymän. Navigointi ottaa huomioon kelloajan ja karttanäkymään piirtyy myös merkinnät, mikäli liikenne on oletattavasti erityisen hidasta tai ruuhkaista tietyssä paikassa. Karttanäkymän alareunassa näkyy musiikkitoiston hallintapainikkeet. Google Maps antaa opastukset suomen kielellä.

 


Paikkahaku
Google Maps tuntee miljoonia paikkoja ja voit helposti etsiä esimerkiksi lähimmän huoltoaseman, hotellin tai reitillesi osuvan ravintolan. Mikäli Google Mapsin tiedoista löytyy kyseisen kohteen puhelinnumero, voit myös soittaa kohteeseen. Google Maps osaa tietyissä tilanteissa myös varoittaa, mikäli kohde saattaa olla jo suljettu, kun saavut perille.

 


Waze navigointi
Waze on myös Googlen omistama navigointisovellus, joka tarjoaa erittäin selkeän käyttöliittymän. Halutessasi Waze ilmoittaa esimerkiksi onnettomuuksista ja nopeuskameroista ääni- ja kuvavaroituksin. Waze antaa kaikki opastukset ja varoitukset suomen kielellä.

 


Reitti-ilmoitukset
Mikäli kohtaat onnettomuuden tai esimerkiksi vaara- tai ruuhkatilanteen, voit raportoida tästä painamalla suurta oranssia nappia Wazen karttanäkymän oikeassa alakulmassa ja valita sen jälkeen varoituksen aiheen. Aihealueista löytyy mm. kolaritilanteista, eläimistä, liukkaudesta tai ruuhkasta ilmoittaminen.

 


Varoitusten vastaanotto
Kun toinen Waze-käyttäjä ilmoittaa poikkeavasta liikennetilanteesta, saat siitä Alpinen näytölle varoituksen ja pystyt tarvittaessa reagoimaan siihen, esim. valitsemalla toisen reitin.

 


Radioplay
Android Auto tukee Radioplay -sovellusta, josta löydät useita kotimaisia radiokanavia sekä kymmeniä podcasteja. Radioplay mahdollistaa näiden radiokanavien kuuntelun sielläkin, missä FM-lähetykset eivät kunnolla toimi.

 


Puhelutoiminnot
Puheluihin vastaaminen tai niiden hylkääminen on helppoa suurten painikkeiden ansiosta. Puheluun vastaaminen ei vaikuta esimerkiksi navigointiin, vaan reittiopastus toimii normaalisti puhelun aikana.

 


Puhelinluettelo
Android Auto näyttää kaikki puhelimesi yhteystiedot ja mikäli yhdelle yhteystiedolle on tallennettu useampia numeroita, nämä löytyvät nimen vieressä olevan nuolinäppäimen takaa.
”Äskeiset” valikon takaa löytyvät kaikki viimeisimmät puhelutiedot.

 


Kalenteritoiminnot
Kun käytät Googlen kalenteria, tämä on yhteydessä Android Autoon. Mikäli kalenterimerkintään on tallennettu sijaintitieto, voit yhdellä painalluksella käynnistää reittiopastuksen kohteeseen. Android Auto myös tietyissä tilanteissa ilmoittaa tulevasta kalenterimerkinnästä ja ehdottaa navigointia kyseiseen sijaintiin.

 


WhatsApp
Kun saat ajon aikana WhatsApp -viestin, voit pyytää Android Auton lukemaan sen sinulle.

 


Taustakuvat
Voit Asetuksista valita haluamasi taustakuvan Android Autolle ja valita muun muassa karttojen käyttämän päivä-/yötilan sekä määrittää ilmoitusasetukset esimerkiksi saapuvista viesteistä.

 

SoundCloud
Android Auto tukee nyt myös ruotsalaista SoundCloud -palvelua, josta löytyy maailman suurin musiikkikirjasto (noin 200 000 000 kappaletta).

 


Pelejä ajanvietteeksi
Android Auto sisältää ajan tappamiseksi muutaman yksinkertaisen pelin. Pelejä pystyy pelaamaan vain auton ollessa pysäköitynä.

 

  • Android Autoa tukevat Alpine-soittimet löydät täältä.
  • Ylläolevat toiminnot on testattu Android 12 käyttöjärjestelmällä 11/2021. Google päivittää Android Autoa koko ajan, emmekä voi taata että ylläolevat toiminnot olisivat käytössä kaikissa laitteissa, nyt tai tulevaisuudessa.
  • Google Assistant ei tue suomen kieltä, joten Android Autolle ei voi antaa puhekomentoja suomeksi puhuen.
  • Android Auto on valmiiksi asennettuna Android 10, Android 11, Android 12 sekä Android 13 käyttöjärjestelmissä. Näitä vanhempiin käyttöjärjestelmiin Android Auto on mahdollista asentaa manuaalisesti ja asennusvideo löytyy täältä.
  • Alpine Android Auto -yhteensopivat soittimet eivät käytä puhelimen paikannusta, vaan jokaisen soittimen mukana tulee ulkoinen GPS-antenni.
  • Kaikkien Alpine Android Auto -soittimien mukana tulee ulkoinen mikrofoni handsfree-puheluita varten.

Yhteensopivat tuotteet